След започнало снощи тайно гласуване Европейският парламент отне депутатския имунитет на

...
След започнало снощи тайно гласуване Европейският парламент отне депутатския имунитет на
Коментари Харесай

Европейският парламент отне имунитета на Карлес Пучдемон

След почнало нощес скрито гласоподаване Европейският парламент лиши депутатския имунитет на някогашния началник на Каталуния Карлес Пучдемон, както и на някогашните районни министри на опазването на здравето и образованието Тони Комин и Клара Понсати, съобщи БГНЕС. 

Това ще разреши против тях да бъде обновен процесът за изгонването им в Испания, където ще изтърпят ефикасните си присъди. Искането за събаряне на имунитета на тримата идва от съда в Испания, който ги търси по обвиняване в скрит план против правовия ред в страната и заграбване на обществени средства.

Пучдемон и Комин бягат в Белгия през 2017 година, откакто проведеният от тях референдум за самостоятелност на Каталуния бе разгласен за противозаконен от испанския съд. Тогава белгийският съд отхвърли да ги екстрадира, а след това тримата завоюваха евродепутатски места на изборите през 2019 г. През февруари обаче Комисията по правни въпроси на Народното събрание гласоподава рекомендация за лишаване на имунитета им.

Адвокатитте на Пучдемон възнамеряват да апелират отнемането на имунитета на някогашния каталунски водач пред Европейския съд в Люксембург, съобщи ``Дойче Веле``.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР